#5  De maand mei.

En hier zit ik dan…

In mijn eentje in 20 jaar, turend door het vensterke op weg naar Firenze. Mee met een heel leuke ploeg voor een fotoshoot “vrouwen en wijn” op het prachtige wijndomein Antinori. Een uitgelezen moment om wat te schrijven.

 

De maand mei, in mei legt elke vogel een ei…Alles kiemt, spruit, groeit en bloeit. Asperges, daslook, verse groene kruiden.

Asperges op zijn “vlaemsch”, minder vettig, maar zo puur.

Miljaar……!!! Wat een gewiebel én luchtzakken! Oooooowee! Schommel, schudden en beven. En ik zit hier nu alleen, help???😥

Jus van daslook, kervel, waterkers.

Stoof de ui in een klein beetje olijfolie, doe er alle kruiden bij, zet onder koud water ( kruiden moeten hun smaak kunnen afgeven) met 2 kippebouillonblokjes. Max 8/10 min laten opkoken (voor de kleur). Heel goed fijn mixen in de blender. Kruid bij naar eigen smaak en hou een portie warm.

Eidooier.

Scheid dooier/wit, goed kruiden met peper /zout. Voeg hieraan 100ml room toe, heel goed kloppen, giet door een heel fijne zeef in een spuitfles. Doe er 2 gasbonbonnekes op. Waarom de zeef ; anders verstopt het pipetje van de spuitfles. Ik denk dat iedereen er nu wel al eentje in huis heeft. En zet de fles koel weg in de frigo! Direct!

Duinasperges Ferme Deswarte, voor mij de lekkerste.

Schil de asperges, stoom ze 7 min vanaf het water kookt, niet langer, zo zijn ze lekker beetgaar. Ik snij ze liefst in stukjes. Warm een ietwat lekkere hoeveboter op en hussel de asperges erin. Pas op, zeker de boter niet laten bruinen, gewoon voorzichtjes opwarmen, zo blijven ze mooi wit met hun typische delicate smaak. Een beetje roos himalayazout.

Nu kunnen we dresseren in een warm diep bord.

De warme asperges eerst, spuit een flinke dot van het eimengsel erbij, garneer met daslookblad, pluksels kervel, eventueel de daslookbloemetjes, gele viooltjes. Een streling voor het oog en o zo lekker. Bij het inzetten aan tafel giet je er een matige geut van het knalgroene kruidensap bij.           Een heerlijk gerecht, alles op voorhand te bereiden en een “bom” van smaak en kleur! Bovenal, heel gezond met een matig vetgehalte. Eet dit gerecht buiten in de tuin, met vrienden, geniet van de eerste zonnestralen met een overheerlijk glas witte wijn en geniet, geniet!!!

 • # Boodschappenmandje 4pers
 •  20 asperges
 • 1 bussel kervel
 • 1 bussel waterkers
 • 100 gr daslook
 • Vlootje daslookbloemetjes / viooltjes
 • 2 kippebouillonblokjes
 • 2 zoete witte uien
 • 4 bio eitjes ( echt veeeeel lekkerder)
 • 100ml room
 • 20 gr hoeveboter
 • Zwarte peper v/d molen
 • Roos himalayazout v/d molen
 • Een goede blender
 • Een sifon=spuitfles en 2 gasbommekes.

Aspergesoepje van de schillen! Nooit weggooien.

Doe alle schillen en uiteinden in een grote/hoge kookpot. Zet onder met 3/4 kippenbouillon en 1/4 room. Persoonlijk kruid ik de soep niet bij met peper/zout, gewoon omdat de smaak zo puur is én omdat de kippenbouillon al flink gekruid is. Heb je geen kippenbouillon? 3/4 koud water, 4 blokjes. Goed laten opkoken, opletten met de room die opkookt (daarom hoge pot, teveel zelf onder ondervonden, hatelijk😡), 20 min koken en op heel matig vuur nog 20 min laten trekken. Over gieten in een andere pot, door een grote zeef/puntzeef en alles met een pollepel goed doorduwen.     Klaar is kees. Ga bij het opdienen effe met de staafmixer door de soep, zo krijg je en heerlijke “in” witte schuimende bol soep!

Groetjes veronique 8chef

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s