# 7 Tomaat & artisjok

Waar waren we gebleven? Och my God! Il fut un temps.  Zo zijn we weer lekker opgeschoven in het seizoen van mijn lievelingsgroenten.

Tomaatjes……..klein, groot, geel, rood, groen, oranje. Ze zijn nu zooo lekker én in een handomdraai/draai aan de knop van de oven heb je  fantastische tomaatsnoepjes bereid.

IMG_4923

Idem met de bretoense artisjokken. Heerlijke groente. Zoveel mogelijkheden, koud, warm, in vinaigrette…..de mogelijkheid en variatie om artisjok op tafel te toveren is een puur feest.

IMG_4953

In een taartvorm leg je allerhande kerstomaatjes. Doe een beetje olijfolie in een kommetje en strijk een likje met een borsteltje op de tomaatjes. Meer hoeven ze echt niet. Neem takjes verse rozemarijn, salie, tijm en leg ze lukraak en overvloedig op de tomaatjes. Kruid met zwarte peper, roos himalayzout, piment d’ espelette. Plaats de tomaatjes in de voorverwarmde oven op 65° en vergeet ze….gedurende 2 uur. Overheerlijke, zoete en kruidige tomaatjes zijn het resultaat.

IMG_4929

Nu zijn we juni, de platvissen zijn top. Bak bij de tomaatjes krakend verse pladijsjes. Smelt wat verse hoeveboter in een pannetje, snijd ondertussen zeekraal in kleine stukjes, gooi ze in de gesmolten boter samen met platte peterselie en koriander. Zo heb je een sausje bij je visje, overheerlijk en toch bomvol vitamientjes. Kruid de vis maar niet de saus, de zeekraal zorgt voor de natuurlijke zoutsmaak!! Laat de boter smelten, niet bruisen noch koken, gewoon voorzichtig opwarmen, anders verlies je alle vitamienen uit je groenten en kruiden. Alles wat opgewarmd wordt boven de 42° verliest zijn gezonde waarden. Jammer, maar dit is zo. Niet koken, niet frituren, voorzichtjes opwarmen is de gezonde boodschap.

Snij de steel en onderste harde bladeren weg van de artisjokken. Neem een hele grote pot, vul hem met gezouten water, sap van 2 citroenen, alsook de citroenen zelf (voor de smaak alsook het kleurbehoud van de “coeur”). Persoonlijk smijt ik ook 2 venkels erbij, laurierblaadjes en verse tijm. De venkel zorgt voor een lichte frisse anijstoets. Laat de artisjokken op kookpunt garen onder een bord of deksel, zo’ n 45 minuutjes ongeveer. Na afkoeling haal je de bladeren los. Schik ze mooi in een diep bord als een bloem. Het hooi haal je van de “coeur”. Kuis het hart mooi op en versnij naar wens. Maak een goeie vinaigrette met lijnzaadolie, rode wijn azijn, roos himalaya zout, zwarte peper van de molen, een goede mosterd zoals Wostyn van Torhout, alsook 2 sjalotjes fijngesnipperd en bieslook, als dipsaus.

IMG_4947

IMG_4958

En nu een gezonde dipsaus ZONDER vet. De 2 venkels blend je tot een zachte smeuïge zalf. Kruid af met zwarte peper van de molen en roos himalayazout én een flinke scheut lekkere azijn. Ik gebruik hierbij graag de Vinegra Avinyo Reserva uit de Penedès, Spanje. De combinatie van de artisjok met de venkeldip is ongelooooflijk. Geloof me vrij. Een pure verslaving!!! Ideaal te combineren met éen / meerdere glaasjes Cava Avinyo Reserva, te verkrijgen bij mijn wijnleverancier, wijnhandel Winetime in Nieuwpoort.

FullSizeRender

Het kookvocht filter je. Giet het in kleine plastiek waterflesjes en zet direct koel weg in de frigo. Waarom? Het beste detoxvocht voor je lever. Dit is wel enkel voor de “die hards” (:-na een te uitbundig feestje of uitgelopen apéromomentje.

Dus moraal van het verhaal, leef gezond, denk aan je voeding, mijd vet, suiker en koolhydraten en geniet van de seizoenen en haar prachtige produkten en GENIET!!!!!

groetjes Véronique 8chef

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s