#10 BROOD / LOOK / TOMAAT

LOOK

Gril je préferé brood in de oven in niet-breekbare hapklare stukken. Zorg dat de snedes genoeg dikte hebben zodat je er gretig look op kan smeren of wrijven zonder dat ze instant verkruimelen. Wij nemen spelt/meergranen/zuurdesem. De gepelde look wrijf je rauw op het gegrilde brood. Of voor wie gevoelig is voor rauwe look, kook ze eerst met pel en al mee in het kookwater van vb. soep/aardappelen/rijst voor ongeveer 8 minuutjes. Zo kun je de teentjes probleemloos uit hun jasje duwen, pletten met een mesje en direct op je toast smeren. Niet bang zijn om echt dik te smeren, heerlijk en echt je hebt er geen last van. Afkruiden naar wens en nog 2 minuutjes grillen.

TOMAAT

Rasp hele rauwe tomaat ( zo hou je nog wat structuur over ) goed kruiden, zw peper, fleur de sel, piment. Ik hou er wel van 1 pepertje erbij te hakken, olijfolie er doorheen roeren en klaar om op je gegrilde looktoast naar eigen believen te smeren.

LOOKBOTER

Zo simpel, zo lekker. Iedereen zou toch 1 of enkele geprepareerde rolletjes in zijn/haar frigo moeten hebben. Waarom? In een handomdraai heb je steeds verrukkelijke hapjes klaar, kun je mee fantaseren en iedereen van zijn sokken blazen, gewoonweg door de simpliciteit van de bereiding en de volheid van smaken die je kan creëren in een mum van tijd. Maar neem steeds goeie verse boter, geen kliekje overschot ( ranzig! ) echt verse boter. Laat op kamertemperatuur komen of effe 1,5 min. in de micro op laag standje. Zo is de boter perfect kneedbaar. Eerst pollen wassen! In voorbereiding pel je look, esjalot, rode ui, klein gelijk versnijden. Alsook kun je rode/groene paprika, eventueel chili, bleekselderij klein versnijden. Verse kruiden als bladpeterselie, dille, koriander, bieslook, rozemarijn, tijm…fijn hakken of zelfs effe heel kort in de cutter of malen met de hand in de mortier ( nog altijd het beste ) Kneed/meng de boter, kruid heel goed af met peper/zout. Nu kan je naar hartenlust kiezen, naar smaak, naar kleur. Eigenlijk bijna eindeloos variabel, ook te zien waarvoor je de boter wenst te gebruiken. Simpelweg op brood en grillen i de oven als hapje, op rauwe champignons ook in de oven, op voorgekookte krielaardappeltjes in de oven, op een lekker stuk gegrild vlees of vis. Meng je favoriete smaken samen, zelfs curry, komijn, …de groentjes, verse kruiden en rol mooi op in alu folie. Bewaar in tuper in de frigo, look is heel sterk van geur. Wat je ook klaarmaakt als apérohap, neem een mooie grote schaal, leg hem vol, toast, champignon……eender wat en bestrooi rijkelijk met vers gehakte bieslook! Succes!!!

fotookes volgen…

groetjes Véronique 8chef

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s